Olle som prickig jultomte

108222-48

Olle med prickar i ansiktet och tomtemössa. 20061218.

Elsa som ängel

108222-46

Här är Elsa som ängel under julspelet på dagis. 20061209.


108222-47

Olles bus

Nu får vi hålla superkoll på Olle. Under tiden jag borstade tänderna på Elsa i går kväll så hann han rita med en bläckpenna över hela sitt gruppfoto från dagis. Några av fröknarna blev riktigt blåa. Han själv tyckte nog det var riktigt fint. Idag var det vardagsrumsbordets tur. Han lyckades måla ett stort område av bordet grönt och rött. Det gick bort med lite rengöringsmedel som tur var. En riktig liten busis.

vattenkoppor på nytt

Nu har äntligen barnen somnat. Olle ligger och snurrar varje kväll och vill inte sova.
Förra veckan var barnen hos mormor och morfar. Olle fick vattenkoppor på fredagen, dagen innan julfesten på dagis så han fick vara pepparkaksgubbe hemma istället. Elsa gick luciatåg och sedan hade hennes grupp julspel. Hon var ängel och sade sina repliker högt och tydligt. Hon var verkligen jätteduktig. 
Olle fick väldans mycket mer vattenkoppor än Elsa. Han hade på läpparna och i öronen samt hög feber. Men det gick ändå bra, han kliade inte på kopporna utan nöp lite i dem om de kliade för mycket. Nu är det över och de kan inte få det igen, skönt!
I torsdags när jag var i min gamla hemstad för att hämta barnen hos mormor och morfar passade jag på att fika med Veronica. Det blev en hel del socker och prat. Jag fick också handlat en julklapp. Nu fattas det bara några få julklappar, men jag kan inte komma på vad jag ska köpa till min man. Jag har några idéer men det är inga klockrena idéer. Måste komma på något.....

Julklappstips

108222-45

Vid hägerns skarpa skri av Lian Hearn.

Detta är en uppföljare till trilogin som började med "Över näktergalens golv." Om du inte har läst dessa böcker borde du göra det nu. De är helt fantastiska. Ett julklappstips för tonåringar och uppåt.

Från Bokus.com:
Vi får möta Takeo och Kaede efter 15 års äktenskap och gemensamt härskande över de tre ländernas rike. Profetian säger att Takeo endast kan falla för sin egen sons hand, och han har en son utom äktenskapet - som nu är 16 år! En son som Kaede inte känner till, hon som har fött honom tre döttrar, Shigeko som är 15 och tvillingarna Miki och Maya som är ett par år yngre, och hon vill inget hellre än föda honom en son.
"Sagan om klanen Otori" av Lian Hearn har gjort ett formidabelt segertåg över världen. Recensenter och läsare har varit eniga i sina lovord över trilogin som inleddes med "Över näktergalens golv" som utkom på svenska 2003. Samma år på hösten kom också bok nummer två "På kudde av gräs", och under 2004 kom den avslutande boken "Under lysande måne".

Julstök

Nu håller vi på att julstöka för fullt. Tomtarna har vi tagit fram och en liten julgran är redan pyntad och klar. Det gäller att vara ute i god tid, det är endast 19 dagar kvar och det brukar gå jättesnabbt.


108222-44

Förra året fick Anders denna söta tomte i julklapp av jobbet.
108222-42

Till höger hänger Elsas och Olles julkalender. I år har jag köpt en polisbil samt en ambulans i lego. De får några bitar varje dag som de ska klura ut vad det ska bli. Till vänster julgardinen i köket.

108222-43

Tomtar med stora fötter.

108222-40

Julgran pyntad och fin.

108222-41

IKEA-belysning i fönstret.

Hemma igen.

Idag är jag hemma igen. Elsa blev jätteförkyld i helgen så hon har varit hemma igår och idag från dagis. Olle hänger på. Igår var farmor och farfar här och bakade pepparkakor medans mamma och pappa jobbade. Imorgon blir det dagis.
Sovmorgon går inte längre att ha, 7.15 börjar julkalendern och då ska Elsa sitta vid TVn. Då tar jag mitt täcke och min kudde och kryper ner bredvid henne och så kollar vi tillsammans. Sedan spelar vi spelet så det tar tid att vara jukalenderstrogen. Men det är samtidigt väldigt roligt. Elsa sitter i mitt knä och bara väntar på att få spela dagens spel.

Koder

Julkalendern verkar bli spännande. Elsa var besviken över att den var så kort. Nu ska vi lösa fall med hjälp av koderna.

24 dagar kvar.

Idag är det julkalenderdags. Vi missade den imorses, jag hade inte kollat vilken tid det var då vi vaknade exakt 7.13. Vi hade ju kunnat titta konstaterade jag i efterhand då den börjar 7.15, men vi kröp ner under täcket igen och vilade ytterligare en halvtimma. Vi får kolla ikväll. Elsa har laddat sedan igår, hon har kalendern redo och vi har köpt LasseMajaspelet som hör till. Hon har redan spejat på det mesta och tagit foton på alla i Valleby. Ikväll får vi reda på koderna man måste ha för att lösa fallen på datorn.
Vi har också hängt upp väggkalendern där det ligger något spännande varje dag i 24 dagar framåt. Idag ligger det en skattkarta som leder in i badrummet där det ligger två små böcker och väntar. Vi var på IKEA och Coop Forum idag och jag lyckades smussla ner två paket med lego samt pennor till Elsas whiteboard utan att hon såg något. Först ska man smuggla ner det i vagnen utan att hon märker något, sedan ska man betala. Hon är ju den hjälpsamma sorten så hon vill gärna vara med och lägga upp alla varor på bandet så det gäller att finta rejält. Kassörskan undrade nog en del. På IKEA scannar man alla varor själv och där fick jag säga till Elsa att blunda i en minut. Det gjorde hon men hon funderade på om det inte var så att det var någonting till väggkalendern.
Nu ska jag börja att skriva önskelistor inför julen. Elsa önskar sig tusen saker, så fort hon ser något så vill hon ha det. Olle är lite mer blygsam han skulle nog nöja sig med en clementin, den lille fruktomanen.